Så går valet till.


Var fjärde år den tredje söndagen i september är det val. Alla får ett röst kort hem skickat i brevlådan. För att kunna rösta måste du ha fyllt 18 år, vara svensk medborgare och och man man måste vara folkbok förd. Om du inte har möjlighet att ta dig till vallokalen den dagen så kan du förtidsrösta. Förtidsrösta kan du börja göra 18 dagar innan valet fram till och med valdagen. När man kommer till vallokalen kan man välja mellan tre valsedlar :

 

  • Partivalsedlar där det bara står partiets namn. Dom använder man om man vill bara rösta på partiet och inte på någon kandidat.
  • Namnvalsedlar står det partiet och partiets alla kandidater. Det innebär att du kan ändra rangordning på kandidaterna.
  • Blanka valsedlar där skriver man partiet själv och de används även till att rösta blankt. Dom blanka rösterna räknas som ogiltiga.

 

I vallokalen finns en valförättare som svarar på alla frågor du har att ställa. Den delar även ut valkuverten.

 

Röst räkningen börjar klockan 8 på kvällen då man inte får rösta längre. Resultatet kommer sedan komma ut i radio och tv senare på kvällen när rösterna är färdig räknade. Om det är ett jämnt val kan man få sitta uppe långt fram mot natten.


källa: www.regeringen.se


Kommentarer
Postat av: Anonym

bra jobbat sötis

2010-09-17 @ 09:37:34
Postat av: Anonym

bra jobbat sötis

2010-09-17 @ 09:37:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0